Cum facem față provocărilor și programului încărcat păstrându-ne bucuria de a fi împreună cu copiii noștri?

Majoritatea părinților și a copiilor abia așteaptă să se reunească seara. Vrem să ne bucurăm de timpul cu copiii noștri și nu doar să îi vedem ca pe un set de sarcini care trebuie bifate. Apoi, cumva, lucrurile iau o turnură neplăcuta, ajungem să ne certăm, să spunem lucruri pe care le regretăm apoi, copilul se împotrivește, părintele devine exasperat… Un scenariu cunoscut care poate fi evitat dacă îi înțelegem tiparul și învățăm să recunoaștem ce îl declanșează și ce putem face pentru schimba ceva.

În ultima vreme m-am gândit la aceste lucruri și m-am găsit des în această situație. Fetița mea a început școala. Deși adaptarea decurge bine, copilul este supus unor solicitări noi, rutine noi și învață un mediu nou. Asta face ca seara să descarce asupra noastră cu forța unui uragan tot ce a adunat peste zi. Unii copiii fac asta mai puțin, alții mai mult.

Nu este ușor pentru părinte care vine și el cu bagajul emoțional ciuntit de peste zi, cu gradul lui de oboseală, cu dorința ca cel mic să îi sară în brațe. În schimb, copilul se agită brusc și intră într-o vrie de solicitări, nemulțumiri și uneori furie sau plâns. Arată grav. Dar e normal. Copilul descarcă bagajul emoțional acolo unde se simte în siguranță și iubit.

Cum fac ca părinte să îmi păstrez cumpătul? Reușesc mereu? Nu, dar per total lucrăm să acomodăm și ne păstrăm bucuria regăsirii după muncă, școală și afterschool.

Există o metodă pentru a încetini și a ne bucura de copilul nostru și împreună cu el: Conștientizarea momentului prezent

Este ceva ce putem face oriunde și oricând. Putem da atenție A fi atent înseamnă doar a fi conștient de momentul actual într-un mod amabil și fără părtinire, fără a judeca și pune etichete, fără dorința de a corecta ceea ce simți. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca a pune un gând în cuvinte sau a fi atent la senzațiile tale trupești.

Când suntem atenți la momentul prezent, observând gânduri, emoții și senzații corporale, activăm zonă importantă a creierului cunoscută sub numele de cortexul prefrontal.

Aceasta reprezintă partea din creier care ajunge la maturitate cel mai târziu. Un cortex prefrontal matur este responsabil pentru: deciziile bune, controlul impulsurilor, rezolvarea de probleme complexe, stabilirea de obiective, organizarea și planificarea activităților, și alte abilități cognitive esențiale pentru adulți.

Această zonă a creierului ne ajută să reglăm comportamentele și emoțiile. Cu alte cuvinte, acea parte a creierului ne permite să fim mamele calme, receptive și iubitoare, așa cum ne dorim să le fim. Tot această parte a creierului îi ajută pe copiii noștri. Prin mimetism și practică vor învăța să își recunoască trăirile și să își modereze reacțiile pentru a obține starea de bine și rezultatul dorit.

Însă atunci când acționăm pe pilot automat, cortexul nu este angajat, așa că avem mai multe șanse de a fi reactivi, deconectați de ceea ce simțim și stresați. E valabil pentru noi și pentru copiii noștri.

Conștientizarea oferă o ancoră părinților și copiilor, în egală măsură, permițându-ne să fim atenți la noi, să încetinim și să nu ne lăsăm duși de val.

A fi atent și conștient la gânduri, emoții și senzații corporale este o abilitate de neprețuit în lumea noastră stresantă și în care totul se desfășoară într-un un ritm mult prea rapid.

Putem  învăța cum să ne bucurăm unii de alții astfel încât ajungem la sfârșitul zile și să simțim un sentiment de împlinire, în loc să regretăm că am reacționat impulsiv.

Nu lăsați o zi să tracă mergând la somn frustrați și deconectați emoțional de copii. Cu siguranță, nu mereu vom reuși să nu reacționăm impulsiv dar putem alege să iertăm și să ne iertăm, să ne mărturisim iubirea și să oferim îmbrățișări.

Descărcă acest Infografic care te poate sprijini în dorința de a face față provocărilor și programului încărcat păstrându-ți bucuria de a fi împreună cu copilul tău:

Cum facem față provocărilor și programului încărcat păstrându-ne bucuria de a fi împreună cu copiii noștri_

Cum facem față provocărilor și programului încărcat păstrându-ne bucuria de a fi împreună cu copiii noștri

Sursa: www.SapteAniDeAcasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.