Pași care te ajută să soluționezi conflictul cu copilul

Pași care te ajută să soluționezi conflictul cu copilul (Infografic)

Descarcă Infografic Pași care te ajută să soluționezi conflictul cu copilul

Relațiile cu copiii noștri sunt pline de iubire dar au suișurile și coborâșurile lor. Cu toții greșim, ne enervăm, mai ridicăm vocea… Important este să realizăm că diferența dintre relațiile reușite și cele tensionate rezidă în felul în care părintele și copilul abordează și rezolvă conflictele.

1.Calmează-te

Numără în gând până la 10; Inspiră profund și expiră; Amintește-ți cât iubești copilul și că acum are un disconfort și vrei să îl ajuți.

2.Îmblânzește-ți vocea 

Tonalitatea ridicată sperie. Copiii pot intra în modul de apărare. Se simt în pericol și vor reacționa instinctiv pentru a se apăra.

3.Comunică intenția

O formulare bună va cuprinde:

a.Empatie

Aud că ești supărat. Vrei să te mai joci. Înțeleg că nu dorești să mergi acasă acum.

b. Implicarea copilul în găsirea unei soluții 

-Este ora pentru masă. Mie îmi este foame. Cred că și ție. Cum ai vrea să facem? Eu propun să mai te joci încă 10 minute apoi o luăm către casă.

4.Nu ține supărarea 

Vorbește-i copilului. Împacă-te cu copilul dacă v-ați cerat. Verbalizează și arată-ți iubirea față de copil.-Văd că ești supărat. Au trecut cele 10 minute și vom merge către casă. Te iubesc. Te-ar ajuta o îmbrățișare să te simți mai bine?

5. Rezolvă nemulțumirile ce pot exista de ambele părți

Nu lăsa discuția deschisă și conflictul nesoluționat. Exprimă-ți dorința de a repara situația, de a soluționa conflictul cu copilul.

-Te-ai supărat pentru că vroiai să te mai joci. Am stabilit de comun acord încă 10 minute. Eu am respectat partea mea de înțelegere. Este timpul ca tu să o respecți pe a ta. Suntem parteneri. Ce stabilim împreună, facem împreună.

-Ce ai fi vrut să facem diferit?

-M-ar bucura să folosești o voce calmă. Mulțumesc.

Putem negocia sau face mici compromisuri.

Ne dorim ca cei mici să știe să îți verbalizeze nemulțumirile și să lupte pentru ceea ce își doresc. În acest sens le putem permite să negocieze cu noi încă 10 minute în plus de joacă în parc. O dată, nu de 10 ori câte 10 minute. Nu trebuie să uităm că negocierea implică două părți. Dacă părintele face un compromis și acceptă 10 minute în plus de joacă, copilul va trebui să respecte partea lui de înțelegere și să plece după 10 minute.

Toate aceste momente de deconectare, de neînțelegere se adună în timp. Astfel apare lipsă de comunicare și de încredere ce va fi mai greu de depășit decât o banală ceartă în care ambii v-ați ieșit din pepeni și ați făcut lucruri pe care le regretați.

6.Cere-ți scuze dacă ai greșit

A greși este uman. Cu toții învățam din greșeli. De la noi copiii învață cum să abordeze o greșeală și cum să îți ceară scuze pentru a putea repara relațiile cu cei din jurul lor.

a. Asumă-ți responsabilitatea pentru greșeală

-Am țipat la tine și te-am speriat.

b. Exprimă-ți regretul

-Îmi pare rău. Am greșit.

c. Comunică ce îți propui să faci pentru a remedia problema

-Te iubesc. Mă poți ierta? Pe viitor am să încerc să am mai multă răbdare.

7. Concluzionează pozitiv 

Nu este necesar să ne învinovățim pentru ceea ce am greșit. Oportun ar fi să vedem și să spunem ce am învățat, cum am reușit să depășim neînțelegerile. Și că, după un conflict, iubirea este la fel de puternică.

-Ai mâncat tot din farfurie. Cred că îți era foame. Mă bucur că am pus masa împreună. Supărarea a trecut. Data viitoare eu te voi anunța din timp când urmează să plecăm, iar tu poți stabili o întâlnire cu copilul cu care te jucai pentru altă zi? Așa vă veți putea continua joaca. Ideea ta a fost bună.

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

Pași care te ajută să soluționezi conflictul cu copilul

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.