Pași pentru a ajuta copilul să facă față fricilor înainte de culcare
- Dacă le este frică de întuneric sau de monstrul de sub pat, dacă au temeri provocate de o situație în care se găsesc la grădiniță sau de schimbări în rutina zilnică, copiilor le este uneori greu să regăsească liniștea la sfârșitul zilei.
- Anxietatea copiilor îmbracă forme concrete. Aceștia dau fricii reprezentări ca personaje din desenele animate, fantome de la ultima petrecere de Halloween, monștri care pot apărea din întunericul dormitorului, umbre care capătă forme asemănătoare unor insecte, etc.
- Felul în care se manifestă anxietatea la copii, face ca părinții să eșueze adesea în încercările bine intenționate de a liniști copilul făcând apel la logică.
- Părinții pot găsi idei pentru a ajuta copiii să își depășească temerile și să recapete încredere. Prin joc putem ajuta copiii să exploreze în siguranță ceea ce îi sperie și să scape de temeri. Astfel ei testează scenarii, se familiarizează cu ele și găsesc soluții și resurse pentru a face față situațiilor concrete, inclusiv celor care îi înspăimântă.
- Părinții pot ajuta copilul fiind înțelegători și afectuoși, arătând empatie față de temerile copilului. Ei au rolul de a rămâne calmi în fața descărcărilor emoționale ale copilului. Ei inspiră siguranță. Putem să intrăm în rolul de cavaler care gonește monștri sau de vrăjitor care fabrică poțiuni magice.
- În același timp putem lucra în plan concret pentru a asigura copilului un mediu relaxant, echilibru emoțional și un model calmitate.
- Putem căuta cărți care ne vor ajuta să abordăm aceste temeri împreună cu copilul: Bufnița care se temea de întuneric (Jill Tomlinson), Omuletul care aduce somnul (Christine Patz), Secretul monstrului (Otilia Mantelers).
Descarcă Infografic Pași pentru a ajuta copilul să facă față fricilor înainte de culcare
Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro