✔️Atașamentul este un termen clinic folosit pentru a descrie „o legătură psihologică de durată între ființele umane” (Bowlby).

✔️Orice emoție ne comunică informații despre sine și despre relația noastră cu mediul.

✔️Să învățăm cum să fim în contact cu emoțiile noastre, cu ale copiilor noștri și cu ce anume ne comunică acestea este o parte fundamentală a vieții care are adesea legătură cu relațiile pe care le stabilim cu persoanele semnificative din viața noastră.

✔️Teoria atașamentului evidențiază importanța legăturii emoționale a copilului cu îngrijitorii lui principali (părinți, bunici, bone, educatori, etc.). Întreruperea sau pierderea acestei legături poate afecta un copil emoțional și psihologic, până la vârsta adultă și poate avea impact asupra relațiilor viitoare.

Teoria atașamentului subliniază modul în care legătura de atașament cu îngrijitorii primari din copilărie pune bazele modului în care navigăm în relații de-a lungul vieții.

Copiii cu atașament sigur se simt în siguranță, protejați, știind că au pe cineva pe care să se bazeze. Aceștia preferă persoana de atașament decât străinii, caută confort la aceasta și se simt confortabil să-și exploreze mediul când aceasta este prezentă.

✔️Atașamentul sigur se referă la o legătură în care copilul se simte în siguranță, susținut și conectat emoțional, permițându-i-se să-și exprime emoțiile în mod liber. Copilul caută confort emoțional la îngrijitorul său și explorează cu încredere mediul știind că are o bază de siguranță la care să se întoarcă.

Atașamentul nesigur poate lua forma unui comportament evitant sau anxios. Atunci când copilul are atașament nesigur cu părinții, pot apărea consecințe negative ca depresia, anxietatea, capacitate scăzută de a face față stresului sau relațiile proaste cu ceilalți.

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum puteti să dezvoltați o legătură de atașament sigură cu copilul vostru, vă invit să aprticipați la Programul de Educație Parentală Cercul Siguranței COSP™.

COSP™ este un program de educație parentală centrat pe relație © Circle of Security International, Inc.

Cercul Siguranței este o hartă vizuală a atașamentului. „Părintele” teoriei atașamentului, John Bowlby, a spus despre atașament:

„Atașamentele intime față de alte ființe umane sunt centrul în jurul căruia se învârte viața unei persoane, nu numai ca sugar sau copil mic sau școlar, ci de-a lungul adolescenței și în restul anilor de viață, de la maturitatea și până la bătrânețe. Din aceste relații profunde de atașament o persoană își trage putere și bucurie de viață și, prin ceea ce contribuie, dă putere și bucurie celorlalți. Acestea sunt aspecte despre care știința actuală și înțelepciunea tradițională au aceiași opinie. „

Descarcă Infograficul Să înțelegem emoțiile copiilor și cum sunt influențate de legătura de atașament cu îngrijitorii principali (prin click pe link sau pe imaginea de mai jos) pentru a afla mai multe despre emoțiile copiilor și cum sunt influențate de legătura de atașament cu îngrijitorii principali (părinți, bunici, bone, educatori, etc.)

https://sapteanideacasa.ro/wp-content/uploads/2023/08/Despre-atasament-si-emotii.pdf

Să înțelegem emoțiile copiilor și cum sunt influențate de legătura de atașament cu îngrijitorii principali (părinți, bunici, bone, educatori, etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.