De ce să le dăm copiilor puterea de a spune NU? Pentru că au nevoie de ea. Într-o zi asta îi va ajuta să aibă curajul să refuze ceva mai important sau mai grav, poate chiar un abuz fizic sau emoțional.
Cum le dăm copiilor puterea de a spune NU? Respectând refuzul lor și oprindu-ne atunci când ne refuză. Să ne oprim atunci când spun: ”-Nu, nu îmi place să mă gâdili”, ”-Nu vreau să îl pup pe unchiul meu”, ”-Nu vreau să dau jucăria mea”, ”-Nu mai râde de mine”…
Este vital să îi învățăm pe copii despre consimțământ. Că au dreptul să refuze când ceva îi face să se simtă incomod, ciudat, rău sau rușinați.
Relația cu familia și prietenii este importantă. Este o bucurie când ne întâlnim. Mulți oameni împreună, bucurie, joacă, zgomot. Totuși îmi aduc aminte despre mine că am avut momente în copilărie, la țară la bunici, când cumnata bunicii mă strângea prea mult în brațe iar eu așteptam cu încordare și neplăcere să îmi dea drumul. Aveam și o vecină bătrână care insista să mă pupe de fiecare dată când mă vedea. Nu îmi făcea plăcere. Uneori nepoții verișorului bunicii mă înghionteau pe furiș când treceau pe lângă mine. Bunica zicea că sunt băieți și așa sunt ei, mai bătăuși.
Între timp am crescut și am observat că îmi face bine să pot alege lucrurile care îmi plac, care mă fac să mă simt confortabil. Este o putere pe care vreau să o dau fiicei mele: puterea de a ști că are dreptul să refuze, că este îndreptățită să își dea consimțământul atunci când este vorba de lucruri care o privesc: de la o rochie până la o îmbrățișare, fie că vine ea chiar de la mine, mama ei. Am învățat să mă bucur că are puterea să refuze și să nu o iau personal. Sunt zeci de ocazii în care este pregătită să ofere și să primească afecțiune zilnic și alte zeci în care vrea să i se respecte spațiul personal și intimitatea. Mi se pare corect. Poate alege între o rochie roșie și una gri. Ea știe ce o face să se simtă bine azi. Iar dacă va dori ceva care nu este rezonabil, ca de exemplu să iasă în balerini afară, vom discuta despre asta calm și cu respect și o voi ajuta să facă alegerea corectă.
Un copil care:
- simte că are control asupra deciziilor și asupra corpului său
- este conștient că are dreptul de a refuza ceva care îl face să simtă disconfort fizic sau emoțional
- știe ce este consimțământul
va avea:
- respect de sine
- va lega prietenii și relații corecte în școală
- se va simți îndreptățit să refuze ceea ce îi provoacă disconfort
Cum le arătăm copiilor noștri ce înseamnă consimțământ:
- Le acceptăm refuzul atunci când ne spun NU
- Le cerem consimțământul: ”-Vrei să o îmbrățișezi pe bunica/prietena mea?”, ”-Te poate pupa bunicul?”
- Intervenim pentru a îi face pe ce din jur să accepte refuzul copiilor noștri: ”-A spus că nu dorește un pupic sau o îmbrățișare. Noi (părinții) suntem de acord cu alegerea lui/ei” Îi putem oferi copilului o alternativă ”- Crezi că te-ai simți mai bine dacă ai da mâna cu bunicul?”
- Îi învățăm să accepte refuzul celor din jur. Să fie atenți la reacția celorlalți. Prietenul meu este amuzat când îl gâdil sau stâng în brațe? Se distrează sau pare că nu îi face plăcere? Empatia este importantă: -Cum m-aș simți eu dacă m-ar ține așa strâns în brațe.”
- Să îi învățăm că oamenii sunt diferiți. Ceea ce este acceptabil și plăcut pentru cineva, poate fi total neplăcut pentru altcineva și asta este corect. Nu tuturor ne place la fel de mult să fim pupați, alții pot prefera să li se spună ceea ce simți decât să li se arate prin gesturi. Prietenul poate refuza să fie pupat de ziua lui. Asta nu înseamnă că nu se este prieten, ci doar că nu este confortabil cu un pupic dar poate fi cu o strângere de mână sau cu o îmbrățișare.
- Oferim model de consimțământ. Putem întreba copilul dacă este ok să îl pupăm sau dacă ne putem dezbrăca înainte de baie și dacă este pregătit.
Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro