Rețetele copilăriei: Sărățele fragede

E ușor să fii mămică azi. Prin comparație cu mamele noastre e un vis: nu ai scutece de spălat, biberoane de fiert, găsești chiar și mâncare sănătoasă pentru copii în comerț. Avem mașini de spălat vase, uscătoare pentru rufe, mașini de făcut pâine/cozonac, aer condiționat, after-school, cursuri fel de fel, bone sau femeie la curățenie și călcat.  Dar, din când în când o aromă, un gust, o melodie de demult ne poartă către bucuriile simple de când eram copii.

Zilnic alergăm la servici și apoi la cumpărături, punem pe masă ce găsim în comerț, până ne vine dorul de copilărie. Atunci sărățele de la cofetărie devin fade și tânjim după mirosul familiar pe care nu îl găsești pe rafturile niciunui magazin. Rețeta nu trebuie să fie cine știe ce… și totuși înseamnă atât de mult. Sunt amintiri, suntem noi cei de acum făcuți din râs și plâns și din gustul prăjiturilor de acasă.

Vreau copilăria Marei să fie plină de gust și iubire. Vreau să aibă puterea de-a retrăi un moment și de a își bucura copiii simplu, făcându-le, din când în când, o mâncare bună, o prăjitură aromată și privindu-i în ochi, peste masă, cum o savurează.

Am fost în vizită la soacra mea. Mi-a pus în față o farfurie cu sărățele. Știu că gătește bine și deși tocmai mâncasem în oraș, am luat o sărățică sperând să îi fac cumva loc în stomac. Era la fel ca rețeta bunicii mele, cea pe care mama nu o știa, dar eu o fac des acum. Ne place tuturor. E un aluat simplu de făcut și de gustat, cu bucurie, împreună cu cei mici.

Ger mare afară, căldură și sărățele pe masă. O activitate frumoasă pentru toată familia, seara. Mami face coca, tata întinde foaia, Mara și mami taie foaia și așează sărățelele la copt în tavă. 25 de minute mai târziu, toată lumea mănâncă. Poftă mare!

Ingrediente:

1 pachet de unt

500 grame de făină

2 ouă

1 praf de copt

1 praf de sare

1 cutie de smântână de 20% echivalentul a 150 de grame

Opțional: 150 grame de cașcaval ras, semințe de susan

Se topește untul, se lasă la răcit și se amestecă cu ouăle și smântâna. Se pun apoi, făina, praful de copt, un praf de sare (cașcaval, semințe). Se frământă un aluat nelipicios care se dă la frigider 30 de minute.

Aluatul se întinde foaie subțire și se taie după dorința. Ies cam 3 tăvi de sărățele. Se poate presăra pe deasupra, înainte de a da la cuptor, sare, sau se pot da cu ou și pune semințe.

Stau la copt 10-15 minute la 150-170 de grade până se rumenesc puțin .

Poftă bună!

img_5366low

img_5381low

img_5385low

img_5341low

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.