De ce ar trebui să încurajăm copilul să țină un jurnal?

Să țină un jurnal este o activitate minunată pentru copiii care au început să deseneze și să scrie. Îmi place pentru că astfel pot să păstrez o mică parte din ceea ce este copilul la un anumit moment în timp. Ei cresc atât de repede. Nu ar fi minunat să ne putem întoarce și noi și ei în timp răsfoind un jurnal  la care și-au adus contribuția?

Îmi place mult ideea de a ajuta copilul să țină un jurnal vizual, optimist ce poate conține decupaje, desene, poze, etc. Acest jurnal poate fi un barometru minunat al zilei și un mod creativ de a se relaxa .

Copiii adoră ideea de jurnal pentru că le place să vorbească, să povestească. Mai mult, le place să se uite înapoi prin jurnalul lor pentru a citi despre ei înșiși. Jurnalul este un mod minunat de a păstra amintirile familiei.

Orice moment este oportun pentru a ajuta copilul să înceapă un jurnal. Ce ar trebui să facem pentru a îl sprijini? Iată câteva sfaturi utile pentru a păstra un jurnal cu personalitate și amuzant:

  • Începeți un jurnal împreună cu copilul atunci când poate răspunde la întrebări și poate desena imagini lizibile

  • Utilizați un notebook simplu sau un jurnal special achiziționat. (Eu am găsit unul minunat la Lidl. Și Pepco are caiete drăguțe.).

  • Faceți jurnalul frumos oferind copilului carioci sau pixuri, abțibilduri, marker colorate, orice l-ar ajuta să dea așeze pe hârtie ziua în mod creativ și amuzant. Dacă este fetiță va adora cariocile sau pixurile cu sclipici/parfumate.

  • Întrebați copilul care nu știe să scrie încă și notați gândurile lui cât mai exact posibil. Notați micile ”greșeli” de exprimare. De exemplu fetița mea spune ”uncenici” în loc de ”mucenici” moldovenești.

  • Lăsați copilul să scrie propriile gânduri fără să modificați cuvintele sau ortografia. Aici stă toată minunea unui jurnal de grădiniță. Este atât de ingenuu și amuzat.

  • Integrați zone de desen în jurnalul copilului, folosiți decupaje, abțibilduri, poze deoarece mulți copiii se pot exprima mai liber în imagini. Autoportretele sunt o modalitate minunată pentru a începe. Asigurați-vă că datați fiecare desen și pagină de jurnal.

  • Lipiți în jurnal fotografii selectate cu momente ce au semnificație pentru familie și/sau pentru copil (fotografie de la școală, ziua de naștere, de la Crăciun, etc)

  • Faceți-vă timp măcar săptămânal pentru a lucra puțin în jurnal cu copilul. Veți fi uimiți de conversațiile memorabile pe care le veți avea!

  • Nu în ultimul rând, folosiți jurnalul ca pe un loc în care putem memora lucrurile pentru care suntem recunoscători și care ne aduc fericire. Este un minunat exercițiu de optimism care poate schimba total nota unei zile.

Distracția este garantată! Și relaxarea. Copila mea este gurmandă așa că m-a amuzat să văd cum momentele importante ale zilei de ieri au avut legătură cu mâncarea. Alteori au legătură cu iubirea sau cu o îmbrățișare, cu ceva ce a reușit la înot sau cu prietenii.

www.SapteAniDeAcasa.ro

De ce ar trebui să încurajăm copilul să țină un jurnal

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.