Trucuri care mă ajută să economisesc timp de când sunt mămică
Ce e aia timp liber? Întrebați orice părinte și va spune că habar nu are. E singurul lucru care pare să dispară total odată cu apariția copiilor. Și totuși, cum procedăm să avem un pic de timp și pentru noi, că doar suntem și noi, părinții, oameni cu dorințe specifice, uneori total diferite de ale iubiților noștri copii?
Eu una fur timp de la alte obligații profesionale sau gospodărești.
Unii ar zice că e eficiență, e un cuvânt la modă acum, dar ce să eficientizez din nimic? Din 0 și cu 0, iese tot 0. Așa că iau dintr-o parte și mut în alta, astfel încât și mami să fie fericită (chiar și tati). 0 minute eficientizate sunt tot 0 minute. Multitasking-ul, l-am învățat cu toții de când am devenit părinți, dar făcut mereu devine al naibii de obositor.
Așa că eu fur timp pentru mine și pentru alte lucruri pe care vreau să le fac pentru a fi fericită/ mulțumită. De unde fur timpul ăsta? De la toți, chiar și de la mine. Păi nu chiar eu îmi furam căciula când făceam câte 4 ore curat în șifonier, printre zeci de haine pe care nu le mai purtasem de ani de zile?
-
Încep cu ce îmi place, merge mai repede.
Fac în marea majoritate a timpului ce am chef. Plus că după ce am terminat un task care îmi place mă simt doar mai motivată sa mă apuc de altul. E totul despre un mindset pozitiv/optimist.
-
Simplific.
Peste tot există o cale de a face ceva mai simplu, numai că din diverse motive nu am zărit-o până la un moment dat. Cumpăr cât mai multe haine care nu necesită călcare, garderoba conține mai multe articole comode care pot fi repede combinate cu ceva mai elegant pentru un look casual dacă am o întâlnire, țin trusa de farduri în camera de zi. Așa o pot supraveghea și pe cea mică în timp ce mă machiez pentru o întâlnire.
-
Eficiența în bucătărie.
Am devenit specialistă în gătit mâncăruri rapid. Nu ma uit la nici o rețetă care ia peste 45 de minute de pregătire. Gătesc mult la cuptor, la aparatul de gătit cu aburi. Pregătesc 2 feluri de mâncare la 2 zile și câte ceva bun (prăjitură, salate de fructe, sărățele, biscuiți) din 3 în 3 zile. Mașina de spălat vase îmi economisește mult timp. O recomand.
-
Întrețin, mențin și nu las pe ultimul moment curățenia.
Am scris aici cum mențin curat în casă
-
Nu îmi instalez toate aplicațiile pe telefon.
Smartphone-urile de acum au un fel de-a bip-ăi cu câte un alert de pe Facebook sau un task venit prin aplicația CRM, ERP de la servici, care mai nou este și mobilă. Nu ma ating de telefon decât dacă am în plan să și lucrez. Altfel nu e decât un timp pierdut și tensiune acumulată știind că am primit o nouă sarcină. Stau pe rețelele sociale cu măsură.
-
Dau drumul la televizor cât pot de puțin.
Dacă televizorul merge, e atât de ușor să devenim captivi, să ne așezăm puțin pe canapea pentru a ne odihni și relaxa și să ne trezim peste 2 ore că suntem tot acolo. Dar oare un somn sau o carte nu ar fi mai bune?
-
Mai puțin din toate – Mai puțină mobilă: mai mult spațiu, – mai puține haine – mai puțin de împachetat, spălat, călcat, – mai puține jucării – mai multă imaginație, mai puțin de strâns.
O casă cu mai puține lucruri e mai ușor de curățat și de aranjat.
-
Am spații de depozitare multiple care mă ajută ca în doi timpi și trei mișcări să am o casă ordonată,
să strâng zecile de mașinuțe ale Marei sau piesele de Lego (cu ajutorul copilului, sau să le strângă chiar el) dar și dosarele și hârtiile noastre ale adulților.
-
Încurajez copilul să facă lucruri singur.
Chiar dacă acum, cât e mică, poate dura mai mult să facă ceva, pe termen lung, eu ca părinte nu am decât de câștigat timp pentru alte treburi. Nu mai spun că pentru cel mic este atât de benefic să aibă încredere în propriile forțe. Bine mai e acum, când Mara are 3 ani, să pot mânca și eu liniștită, odată cu ea, fără să fac o cursă contra cronometru cu lingura la gură, după ce toți au terminat masa.
-
Arunc tot ce nu îmi trebuie, pe loc, atunci.
Nu vă imaginați ce potențial au facturile, paginile de colorat ale copilului nefolosite și alte lucruri, pe care le lăsăm să se adune pentru că poate le vom folosi, să se adune. Imaginați-vă doar luând la mână actele, notițele, facturile, desenele celui mic adunate timp de o lună pe biroul vostru, pe măsuța de la intrare, pe măsuța celui mic. Mult timp pierdut.
Sursă foto: Avopix