De ce este bine să complimentăm copiii? Ce valoare are un compliment sincer? De ce trebuie să le spunem copiilor ce apreciem la ei?

Un compliment este optimist, este o abordare pozitivă a copilului. Un compliment ne aduce mai aproape unii de alții. Un compliment are puterea de a schimba zile și vieți. Cu toții ne amintim cu drag de cineva care ne-a zâmbit simplu și a remarcat ceva bun în noi.

Este extraordinar să știi că ești prețuit. Ce lucru mai frumos decât să auzi, din când în când, din partea celor dragi cuvinte măgulitoare, apreciative?

Durează câteva momente să arăți copilului că ai remarcat ce a făcut bine, pentru ce depune efort sau ce gest frumos a făcut. Nu este nimic fals în a fi atenți la ce fac copiii noștri bine și să le spunem, din când în când, ce am observat. O putem face seara la cina în familie, când avem un moment de liniște cu copilul sau atunci când am remarcat. Putem face asta zilnic sau mai rar.

De ce este bine să le spunem copiilor ce apreciem la ei? Contează să facem pași pentru a întări legătura cu copiii noștri. Nu totul este perfect. Toți avem momente bune și momente mai puțin bune.

Cum facem viața de familie mai liniștită și mai fericită?

A ne arăta aprecierea față de copiii noștri este una dintre modalitățile eficiente. De ce? Pentru că îi ajută pe copii să crească frumos și să se devină adulții optimiști și echilibrați.

  • Putem întreține o atitudine optimistă, pozitivă prin a încuraja copiii să primească și să facă complimente,  să caute calitățile la cei din jurul lor zi de zi.

Este destul de ușor, ca între serviciu și grădiniță/școală, discuțiile din casă să devină prea ”administrative”. Vorbim despre ce avem de cumpărat, despre ce trebuie să facă cel mic pentru serbare sau despre ce calificativ trebuie să ia la școală. Dar cum putem transmite copilului ce are de făcut fără a aborda negativ? Cum schimbăm dominata? 

  • Copiii își doresc să girăm cu încrederea nostră ceea ce fac, să apreciem felul cum o fac, să ne bucurăm împreună cu ei de reușite lor 




  • Trebuie să oferim un compliment sincer, din suflet. Poate lua forma unei remarci de încurajare și susținere

pentru activitatea opțională pe care o desfășoară copilul sau pentru un progres pe care l-a făcut. În loc să fim prinși în obligația de a educa copilul prin a încerca să corectă ceea ce nu merge cum trebuie, focus-ul poate fi mutat pe o abordare optimistă bazată pe o observație pozitivă a ceva bun ce a făcut copilul.

  • Nu trebuie să fie ceva complicat. Poate fi ceva simplu ca:

-Am observat că ai făcut curățenie în camera ta azi. Mă bucură că m-ai ajutat. Mulțumesc.

-Am văzut că ai ți-ai făcut ghiozdanul singur. Mi-a plăcut atenția cu care ai verificat orarul ca să te asiguri că ai pus toate manualele.

-Am citit e-mail-ul de la învățătoarea /educatoarea ta. Am auzit că faci progrese la limba engleză și că ai învățat multe cuvinte noi. 

-Știu că a fost mai greu pentru tine să vorbești în fața colegilor la teatru, dar ți-ai dorit să reușești. Îmi place că perseverat și nu ai renunțat. 

-Ai un suflet bun. Am văzut că ai ales să ocolești mușuroiul de furnici pentru a nu le răni. 

-Mă încântă când te aud cântând. Văd că ai învățat un cântec nou. Îmi place vocea ta.

Motive pentru a face complimente și a oferi încurajări copiilor:

  • complimentăm copiii pentru că un compliment sincer poate rămâne în sufletul copilului pentru totdeauna.

  • complimentăm copiii:

    • pentru a ne exprima recunoștința sau a le mulțumi pentru ceva ce au făcut;
    • pentru a ne arăta admirația;
    • pentru a sublinia o trăsătură de caracter pozitivă.
  • complimentăm copiii pentru că îi ajută să fie mai optimiști.

Este un exercițiu bun pentru toți membri familiei. Învățăm să căută ceea ce este bun la cei din jur, învățăm să primim un compliment și să ne bucurăm de el. Este o schimbare de atitudine benefică.

  • complimentăm copiii pentru că ne ajută să avem relații mai frumoase cu ei.

Ce tip de relații preferăm cu toții? Pe acelea în care suntem criticați? Pe acelea în care suntem susținuți optimist și ni se vorbește despre punctele noastre forte și ni se oferă încrederea că putem evolua, rectifica? Răspunsul este clar: apreciem legăturile în care suntem apreciați pentru ceea ce facem bine, pentru strădaniile nostre.

  • complimentăm copiii pentru că astfel ei vor ști că noi, părinții, vedem ceea ce fac bine chiar dacă nu este perfect.

Ajută mereu, dar mai ales în momentele în care copilul se simte descurajat.

  • complimentăm copiii pentru că îi învățam să facă la fel.

Îi învățăm să caute binele în oamenii din jurul lor, să le dăruiască bucurie și aripi. La ce îi ajută? Cu siguranță îi ajută mult să îți facă prieteni, prieteni pe care îi vor aborda optimist și puteți fi siguri că, în marea majoritate a cazurilor, acești prieteni le vor răspunde la fel.

Totodată, dăm naștere unui model relațional bazat pe apreciere, lucru pe care îl vor căuta și în viața de adult. Nu vor accepta relații în care să fie jigniți și subapreciați.

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

De ce este bine să complimentăm copii?




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.