Vrei să ai un copil fericit? Întreabă-te cât și cum a dormit.
Odihna este cea mai bună cale de a avea copii calmi, relaxați și fericiți.
Desigur asta nu exclude toate reguli de bază ale creșterii copiilor cum ar fi să îi nu pedepsim, să le respectăm personalitatea și sentimentele, să aibă timp pentru joacă liberă, încrederea, iubirea și respectul nostru al adulților.
Dar un copil obosit, care nu are un somn de calitate sau care nu doarme suficient timp, este incapabil să îți mențină echilibrul emoțional pe parcursul zilei. Și noi, adulții, știm cât de greu poate să decurgă o zi după o noapte în care am dormit mai puține ore sau în care grijile ne-au ținut treji.
Un studiu desfășurat de Universitatea din Melbourne în 2017, pe un eșantion de 47000 de copii australieni, a arătat că o durată corectă a somnului dublează șansele ca cei mici să se simtă fericiți și să se bucure de prieteni, familie, învățătură sau de activitățile pe care le desfășoară.
Somnul copiilor este afectat negativ de stabilitatea lor emoțională. Pentru a avea un somn de calitate copiii trebuie să se fie relaxați. Anxietatea, proximitatea și utilizarea dispozitivelor electronice au impact direct asupra duratei și calității somnului unui copil.
Deci ce ar trebui să facem pentru avea copii care dorm suficient?
- Copilul să aibă o rutină de somn care să conțină activități/obiceiuri care să conducă către un somn odihnitor: o baie caldă, citit o carte, îmbrățișări, afirmarea iubirii.
- Să avem grijă ca legătura emoțională cu părinții să fie bună. Un copil care se știe iubit necondiționat, care nu se teme că va pierde iubirea părinților dacă îți exprimă sentimentele, un copil căruia i se răspunde cu răbdare și i se satisfac nevoie emoționale, va avea un somn mai liniștit.
- Să întrerupem accesul la dispozitivele electronice cu două ore înainte de somn. Lumina albastră emisă de acestea împiedică producerea melatoninei. Aceasta reglează ritmurile circadiene, producția ei dictând apariția somnului și trezirea. Deci este bine ca cei mici să nu aibă în camera lor TV, calculator sau tabletă. Astfel nu le vor putea utiliza înainte de somn.
- Copiii trebuie să facă zilnic mișcare în aer liber. Îi ajută să consume energia și ajută pozitiv starea de spirit.
- Să le asigurăm un mediu familial liniștit, fără certuri virulente, violență și pedepse.
- Să ne asigură că cel mic nu este stresat sau anxios din cauza abuzului emoțional sau fizic. Că nu este victima bullying-ului, că nu este pedepsit fizic sau abuzat emoțional la grădiniță/școală.
- Să îi asigurăm de iubirea noastră. Să reparăm legătura nostră emoțională după o ceartă prin a confirma copilului că ”încă” este iubit, chiar dacă am avut o discuție. Nu este o temere cu care un copil să meargă la somn. Ei se tem că pot ”pierde” iubirea părinților.
Sursa foto: www.Avopix.com