Lauda și efectul ei asupra motivației de ”a face” a copilului

Ce efect are lauda asupra copilului? Este lauda o soluție bună? Cum procedăm pentru a avea copii motivați și încrezători în forțele proprii?

Lauda trebuie să îmbrace mai degrabă forma recunoașterii meritelor și a încurajării.

  • Să evităm să spunem copilului (doar) ”bravo”. Există acel ”bravo” spus din toată inima de un părinte atent, implicat, mândru de reușitele copilului său. Există și acel „bravo” reflex, absent, spus ca să spui ceva copilului, atât de întâlnit des în sistemul educațional. Cu toate acestea, studiile arată că nu lauda este cea care determină rezultatele bune pe termen lung, nici măcar inteligența, ci motivația interioară, încredea că poți, perseverența și efortul susținut.
  • Să lăudăm obiectiv realizările notabile fără a oferi recompense. Satisfacția și motivația de a reuși trebuie să vină din interiornu să fie legată de o confirmare exterioară sau de o recompensă materială.
  • Să punem în evidență că ”poți reuși singur dacă perseverezi (depui efort, muncești)”. O schimbare de perspectivă dinspre a pune accentul pe inteligență ”Bravo. Ești deștept. Ai reușit.” către a încuraja efortul susținut ca bază a reușitelor ”Te-ai străduit și ai reușit singur. Cred că ești mândru(ă)”.
  • Să evităm calificativele și etichetele care setează standarde prea înalte pentru fi menținute mereu Ești cel mai deștept din clasă”, ”Dansezi cel mai bine”, ”Ești cea mai frumoasă”. Ne dorim copii care pot să persevereze, nu copii care să se simtă mulțumiți doar dacă sunt ”cei mai cei” și să fie deprimați/dezamăgiți dacă nu sunt.
  • Să avem încredere în copii atât încât să îi lăsăm să își urmeze pasiunile, să învețe din propriile greșeli, să muncească și să dețină (să îi bucure) victoria propriilor realizări, în pofida greșelilor pe care le vor face. ”Te descurci bine. Poți reuși”

În societatea noastră efortul a devenit cumva stigmatizat. Este bine că putem face o căutare pe Google și afla o mulțime de lucruri ce se sunt ”doar” la un click distanță. Acum, mai mult ca oricând, filtrul personal este esențial și educația contează. Copiii noștri trebuie să știe că munca și pasiunea sunt cele care aduc bucuria. Că o informație trebuie analizată și validată.

Lauda și efectul ei asupra copilului

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.