Ce poți face pentru a interacționa frumos cu copilul după școală

Ce poți face pentru a interacționa frumos cu copilul după școală

Ce poți face pentru a interacționa frumos cu copilul după școală (sau  după grădiniță)?

Atât pentru părinți cât și pentru copii este important să avem cât mai multe experiențe pozitive în familie. Ceea ce facem împreună cu copiii noștri la sfârșitul unei zile lungi și, nu de puține ori, obositoare stă la baza bucuriei cu care revenim acasă, a fericirii cu care ne regăsim anticipând mici ritualuri menite să ne relaxeze și să întărească legătura dintre părinte și copil.

Nu este vorba aici despre lucruri complicate, ci despre a face pași conștienți spre a ne relaxa și a ne conecta cu cel mic. Și el este obosit după o zi solicitantă la grădiniță sau la școală. Și copilul caută relaxare, înțelegere și momente frumoase cu cei dragi.

Așadar ce putem face, relaxant și plăcut, pentru a ușura acomodarea copilului acasă și pentru a ne conecta în mod pozitiv?

Fetița mea a fost în vacanță trei săptămâni. La reîntoarcere la grădiniță am putut observa cum revenirea în colectivitate schimbă modul în care este perceput timpul ce ne rămâne împreuna seara, în familie.

Ea a crescut dar nevoia ei de conectare, de iubire, de a se relaxa și de a descărca toate emoțiile și tensiunea acumulate peste zi este la fel de mare. Acum, la 5 ani, are în dotare tot ce îi trebuie pentru a vorbi dar, uneori, este greu să îi restabilesc echilibrul emoțional la sfârșitul zilei. Poate fi surescitată, alteori obosită sau îngrijorată… Anul viitor începe școala. Lucrurile nu vor arăta diferit.

Ce ajută?  Iată câteva lucruri relaxante pentru seri frumoase împreună. Sunt obiceiuri simple dar așteptate cu mare bucurie de copil dar și de noi, adulții. 

Obiceiuri care ne ajută să interacționăm frumos cu copilul după școală

Luăm o gustare împreună. Dau copilului o gustare și să bea lichide

Fetița mea vine mereu cu o foame de lup de la grădiniță. Mănâncă acolo. Am văzut asta cu proprii mei ochi, pe camere. La ora 17.30-18.00 are nevoie de o gustare. Un copil bine hidratat este un copil fericit. Deshidratarea afectează felul cum gândim și cum funcționăm.

Eu îmi aduc aminte cu bucurie de gustările luate pe bancă în parc în serile târzii de toamnă au de cele de acasă, iarna, când afară este dela întuneric și frig.

Puteți oferi copiilor batoane de fructe confiate, iaurt, smoothie, suc proaspăt de portocale, alune, caju, fistic crud, banane, mere și de ce nu câte un covrig? Sigur le va face plăcere să împartă cu voi din pachețelul sau farfuria ce li se oferă.

Ne încărcăm bateriile. Copilul își ia doza de optimism prin activități frumoase desfășurate împreună

După ce copilul își reface rezervele hrană este timpul pentru doza de optimism.

Orice am avea de făcut cu copilul este bine să realizăm că vom avea șanse mult mai mari de reușită dacă arborăm situația în mod pozitiv, optimist. Putem lăsa copilul să aleagă cu ce va începe, să planifice mici pauze de relaxare (5-10 minute) în care poate alege ce să facă.

Dacă are de făcut teme poate începe cu materiile care îi plac. Putem stabili și să citim pe canapea, împreună. Putem face o plimbare în parc sau (doar) să ne jucăm și să glumim în sufragerie.

Este bine să avem câteva activități plăcute pentru seară. Aceste activități sunt menite să aducă bucurie atât copilului cât și părintelui, să le dea timp împreună (15-45 de minute). Ele pot fi agreate de comun acord cu copilul. El poate alege ce să facă în fiecare zi. Putem citit o carte, juca un joc de strategie, merge în parc la o plimbare, desena sau picta ceva împreună, etc.

Vorbim despre noi, despre cum ne-a fost ziua

Unul dintre cele mai importante aspecte ale relației părinte-copil este să vorbim, să întrebăm și să ascultăm ce avem de spus. Copilul trebuie să știe că ne poate povesti despre ziua lui, ce îl îngrijorează, ce își dorește. La fel trebuie să audă despre părinți, ce au făcut ei peste zi, ce planuri au… Toate acestea ajută copilul să își imagineze viața părintelui peste zi, să se simtă legat de el și atunci când nu sunt împreună.

Pentru părinte aceste conversații au valoarea inestimabilă. Cea mai sigură cale este de a afla despre copil este de a  ne face un obicei sănătos din a îl întreba și a asculta, răbdător și fără a critica, și de a îi permite să întrebe și să primească răspunsuri.

În mașină, pe drumul spre casă, la cină sau înainte de culcare în dormitorul celui mic (înainte de citit și înainte de pupicul de noapte bună) părintele poate întreba copilul:

-Ce ți-a plăcut cel mai mult la ziua de azi?

-Ce ai schimba dacă ai putea?

-Ce și-ai dori să se întâmple mâine?

-Cu cine ai petrecut mai mult timp azi?

-Ceva te-a făcut să te simți fericită/tristă?

Aceste întrebări au rolul de a dezlega limba copilului. Cu siguranță veți afla mai mult decât ați întrebat. Dacă copilul este reticent sugerez să spargeți gheața lăsându-l să vă întrebe ceva despre ziua voastră și răspunzându-i onest.

Seri relaxante și pline de bucurie vă doresc!

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

Ce poți face pentru a interacționa frumos cu copilul după școală

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.