Cum schimbăm obiceiurile nesănătoase?

Cum îi arătam copilului iubirea noastră în mod sugestiv?

Asta facem noi mamele, ne iubim copiii. Îi iubim non-stop, fără întreruperi sau pauze. Asta știm și e un fapt. Dar cum ne manifestăm această iubire? Ce știu despre iubirea noastră cei mici? Cum o simt și le dă aripi?

Mama este o persoană care își verbaliza și manifesta greu sentimentele. A avut grijă de mine singură de când aveam 5 ani și tata a murit. Știu că i-a fost greu, că a făcut ce-a știut mai bine.

Cum arăt eu, adultul de acum? Am învățat treptat să ofer și să accept iubirea și gesturile tandre. A fost greu. Pentru mine iubirea era practică. Așa am învățasem de mică: o casă curată, mâncare pe masă, cadouri, o rochie de pânză topită și pompoane. Știam că dacă iubești un om, ai grijă de el. Îi oferi tot ce îi trebuie. Dar a fost asta de ajuns pentru mine? M-a făcut asta să mă simt iubită și acceptată așa cum sunt eu? Nu.

După ani de căutat iubirea în jurul meu, m-am întors către mine. Am schimbat ce simt și ce ofer. Am atâta iubire de spus, de vorbit, de arătat.

Iubirea devine tangibilă nu prin cadouri, ci prin îmbrățișări, respect și mângâieri.

Această călătorie a mea, spre a îmi permite să mă simt iubită, fără a conecta asta cu ceva ce am de făcut sau ce trebuie să se facă pentru mine, a fost grea. Dar a meritat fiecare pas.

Cred cu tărie că cel mai cei mici trebuie iubiți simplu. E cea mai puternică cale de a îi face să ne simtă iubirea cu adevărat. De la suflet la suflet, privire în privire, cu brațele puternic strânse în jurul lor. Nu-i cadou care poate înlocui valoarea unui umăr pe care să îți pui capul. Oamenii vor uita ce le-ai cumpărat dar niciodată cum i-ai făcut să se simtă.

E ușor să oferim iubire când cel mic e receptiv și conectat. Dar cum ne exprimăm iubirea atunci când copilul e supărat? Când țipă? Acesta e momentul de cotitură. E momentul în care părinții trebuie să fie prezenți, conectați, calmi, iubitori. Iubirea dintre noi nu dispare în momentele astea, e doar acoperită de anxietatea mamei, de nevoia de conectare a copilului, de frica de a pierde iubirea.

Marea greșeală este de uita că iubirea e acolo chiar și când sunt lacrimi, durere și țipete și cuvinte care dor. 

Eu cred că un copil are o capacitate imensă de-a ierta. Dar cred că frica schimbă fața unei relații părinte-copil. Cel mic ne va iubi și după ce l-am pedepsit și am țipat la el, sau dacă i-am demonstrat că îl putem forța să facă un lucru pentru că e mic. Dar va mai avea aceiași încredere, fără temeri, în noi?

Relația se poate repara dacă conștientizăm că un copil supărat are nevoie conexiune și acceptare. Cum relaționăm cu copilul în acele secunde sau minute grele, în care simte anxietate, frustrare, frică sau rușine? Cum exprimăm această iubire?

  • Printr-o atitudine deschisă, dornică să vadă dincolo de reacția negativă și să o înțeleagă. Nu să o anuleze;
  • Prin privire – ochii sunt oglinda sufletului. Nimic nu se compară cu o privire caldă, înțelegătoare;
  • Prin calmitatea care vine din acceptarea sentimentelor copilului. Reacția poate fi exacerbată sau negativă, dar sentimentele nu sunt niciodată periculoase. Ele vin și pleacă ca valurile la malul mării.

Copiii noștri sunt iubire, curiozitate și inocență. Să remarcăm că:

  • testează limite din curiozitate, nu pentru că sunt răi;
  • că sunt vocali pentru că au nevoie de conexiune, pentru că ne iubesc și vor să ne bucure, să îi vedem;
  • că ne înfuntă pentru a masca disconfortul;
  • că sunt agresivi din cauză că se tem.

Să acceptam că la baza acestor comportamente neplăcute pentru părinte stă chiar frica că nu se ridică la așteptările noastre, ale părinților lor.

Reușim mereu să îi vedem așa pe copiii? Fără a îi judeca sau încerca să îi corectăm? Nu. E uman să ne lăsăm pradă frustrărilor și temerilor din când în când. Dar putem lucra să le dăm îmbrățișări și mii de pupici și mai ales să îi vedem și acceptăm așa cum sunt, la pachet cu bucurii, tristeți, frici și supărări.

16538_pregnant-mom-mother

Sursă foto: Avopix.com
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.