Cum îi învățăm pe copii să se ferească de persoanele periculoase?

Cum îi învățăm pe copii să se ferească de persoanele periculoase? Cum ajutăm copiii să îi identifice pe cei care vor să profite de ei, să îi păcălească sau să abuzeze de încrederea lor?

Imaginea pe care un răufăcător o are în general, în ochii noștri, este aceea a unui unui personaj înfiorător, a unui străin care vine și se repede asupra copilului.

Realitatea este că marea majoritate a celor care abuzează de copii sunt oameni care au grijă să nu fie prinși. Ei sunt fie cunoscuți copilului, fie sunt amabili cu copilul sau discreți în abordarea lor pentru a nu îi alerta pe părinți. 

Este important să îi învățăm pe copiii noștri cum să evite dar și cum să reacționeze în fața unui pericol evident dar și a unuia mai subtil. Este poate chiar mai important, să îi ajutăm să identifice pericolul când acesta se apropie subtil. Este vorba despre modul în care un om rău/periculos încearcă să devina familiar cu copilul, să îi capete încrederea, să îl îndepărteze de familie sau de cei care au grijă de el.

Copiii trebuie să fie conștienți că orice adult, chiar și unul amabil și care le pace la prima vedere, poate reprezenta un pericol, poate fi un om rău.

 • Un om periculos își pregătește atent teritoriul prin a câștiga încrederea victimei, a copilului: îi vorbește frumos, îi zâmbește, se împrietenește cu el, îl oferă cadouri pentru a îi câștiga simpatia, îl atrage în locuri în care poate să profite de el fără ca alți adulți să se poată sesiza, îi cere ajutorul, se oferă să îi dea cadouri sau să îi arate lucruri care îl tentează (dulciuri, bani, animale…).
 • Abordarea unui om periculos este treptată. El capătă încrederea copilului gradual, în timp, pentru a adormi orice urmă de suspiciune a copilului. Nu își doresc să îl sperie.
 • Oamenii periculoși păcălesc copiii prin câteva metode:
  • se prefac că sunt prieteni cu copilul pentru a îi câștiga încrederea.
  • îi vorbesc amabil pentru a nu îl alerta, îi zâmbesc
  • îi oferă lucruri care îl tentează pentru a pleca de lângă cei care au grijă de el.  De obicei le este mai ușor să aibă această abordare fiind printre cunoscuții copilului sau vorbindu-i frumos și oferindu-i lucruri
  • testează limitele și apoi încalcă limitele. Văd cât de mult pot intra în spațiul personal al copilului,  fără a îl alerta pe acesta. Îl gâdilă, îl bat pe umăr, se joacă cu el, îl îmbrățișează
  • încercă să îl atingă în zonele intime, mascând asta sub gesturi care par accidentale sau glume nevinovate
  • încurajează copilul să încalce regulile și să facă lucruri interzise. Îi spune că acela va fi secretul lor
  • intimidează prin a amenința copilul că îi fac ceva  rău lui sau familiei, dacă spune ce a pățit sau ce i se cere să facă 
  • îl fac să simtă rușine și vină. Copilul este făcut să se simtă responsabil pentru abuz, să îi fie rușine să îl mărturisească părintelui
Cum le explicăm toate astea copiilor fără a îi face anxioși și temători la orice interacțiune? Vorbindu-le copiilor despre adulți buni și adulți răi (cei care reprezintă un pericol pentru siguranță, care le vor răul).

Copilul trebuie să știe că:

 • niciodată un adult bun nu va cere ajutorul unui copil pentru a îl ajuta să ducă la îndeplinire o sarcină care îl ia de lângă alți copii sau de lângă părinții lui. Adulții cer ajutorul altor adulți
 • un adult bun nu îi va cere să îl însoțească undeva fără a cere voie persoanei care are grijă de el (mama, tata, educatoarea)
 • adulții buni nu duc un copil în locuri retrase unde nu sunt alți adulți și copiii în jur
 • un adult bun nu va cere copilului să țină secrete față de oamenii cunoscuți
 • un adult bun nu va sfătui copilul să facă lucruri pe care părinții sau alți adulți nu îl lasă să le facă 
 • un adult bun nu va oferi mâncare, bani sau nu te va chema să îți arate ceva frumos. Asta o fac adulții răi care vor să te îndepărteze de oamenii care te protejează și te iubesc
 • un adult nu are voie să îți atingă zonele intime
 • un adult rău te poate amenința. Cere ajutor. Un adult rău este reclamat la poliție și ajunge în pușcărie. El nu îți poate face rău pentru că sunt în jurul tău mult mai mulți adulți care te iubesc și care te pot proteja. Faci apel la *cercul de siguranță

Dacă cineva face ceva sau îți propune ceva care te face să te simți temător, rușinat față de cei dragi, că nu ar trebui spus, atunci este vorba despre un adult rău care vrea să te păcălească. Atunci poți activa acel scut de apărare și poți respinge acea persoană răspicat. Este dreptul tău. Și trebuie să ceri ajutorul celor dragi.

Cum trebuie să reacționeze un copil în caz de pericol:

 • trebuie să țipe cât poate de tare atunci când simte ceva în neregulă. Învățați copilul să strige și să ceară ajutor. Să strige că cei care sunt cu el nu sunt mami sau tata. E importat ca copilul să învețe să semnaleze celor din jur că cineva îi vrea răul și că nu este ”doar” un copil care plânge și țipă pentru că s-a lovit sau nu a primit ce și-a dorit ”-Ajutor. Vreau la părinții mei! Mi-e frică!”
 • să refuze să fie atins sau să ofere afecțiune doar pentru că trebuie și pentru că cineva este drăguț cu el sau este cunoscut. Est dreptul lui să respingă o mângâiere sau un pupic și asta trebuie respectat de orice adult. Dacă adultul nu respectă asta, trebuie să ceară ajutorul celei mai apropiate persoane și să spună unei persoane din cercul de siguranță
 • să caute ajutor la persoanele de încredere  care pot fi pot fi găsite așa: mămici cu copii, paznicii din parcuri, polițiști, personalul care are grijă de ei (educatoare, învățătoare, supraveghetor)
 • să se zbată și să lovească dacă se simte în pericol. Dacă scapă să fugă și să strige tare: ”-Ajutor! Acest om îmi face rău. Mi-e frică!”
 • să vorbească despre orice temere, despre ce îl face să se simtă rușinat, nesigur, trist, temător, sau îngrijorat cu cineva din * cercul de siguranță

* Alcătuiți împreună cu copilul o listă de 5 oameni cu care poate vorbi de orice îl face să se simtă incomod. (mami, tati, bunica, educatoarea, etc). Acestă listă reprezintă cercul de siguranță. Oameni care îl iubesc și pe care îi iubește. Oameni care îl vor iubi enorm orice ar face. Ei vor și îl pot proteja de orice.

Articole care vin în completarea acestui articol:

Ce lucruri trebuie să știe cei mici pentru a fi în siguranță?

Ce trebuie să știe orice copil despre limite sănătoase și despre consimțământ

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.