Cum ușurăm trecerea copilului de la vacanța de sărbători către rutina zilnică?

Sărbătorile ne aduc toată bucuria lor. Ele înseamnă pentru copiii noștri și o schimbare mare față de rutina zilnică. E vacanță, se pot juca mai mult liber, se văd cu membrii familiei care vin în vizită, merg în vizită, primesc cadouri, petrec mai mult timp cu părinții, frații, bunicii și verișorii.

Vacanța Marei durează anul acesta de pe 22 decembrie până pe 9 ianuarie. A fost și este frumos. Ne bucurăm încă de brad, de luminițe, de prăjituri, de plimbări lungi în parc, de jocuri. Duminică mi-a spus: ”-Mami, eu merg la grădiniță mâine? Știi aș mai vrea să stau acasă. Putem să ținem bradul până vine primăvara?” Are calendar pe masă și știe cât mai durează vacanța ei. Știe că de pe data de 8 se va întoarce la grădiniță. Adoră locul acela și prietenii pe care și i-a făcut. Știe și că bradul va fi strâns. Din fericire avem unul ecologic care poate fi lăsat un pic mai mult în casă.

Pentru mine aceste întrebări au însemnat niște dorințe exprimate. I-a plăcut, s-a bucurat de tot, ar vrea să mai dureze.

Deci cum fac să îi facilitez trecerea de la vacanța de sărbători la viața de zi cu zi?

  • I-am vorbit și îi vorbesc despre program. Așa știe la ce să se aștepte când se sfârșește vacanța.
  • I-am spus că rudele și prietenii revin la programul lor obișnuit și nu ne vom mai putea vedea atât de des. Am ieșit la restaurant cu prietena mea. Mara s-a bucurat enorm că o vede. Ne auzim des, nu apucăm să de vedem atât de des pe cât ne-am dori. Mara îmi iubește prietenele. Vorbim des despre ele, cu ele. În mașină în drum spre casă mi-a spus: ”-Mami aș vrea ca Andreea să stea mai aproape de noi. Așa ne-am vedea mai des”. 
  • Nu mă grăbesc să strâng bradul. O fac treptat implicând-o, dacă dorește. A participat la ornarea bradului. Mi se pare normal să aibă și ocazia să ”îți ia  la revedere” de la el punând împreună cu mine decorațiunile în cutii și bradul în dulap.
  • Decorațiunile din casă le strâng treptat, pe parcursul a două week-end-uri. Mara mi-a cerut să păstreze veioza stea până la prima zăpadă. Așa vom face.
  • Cărțile despre Crăciun sunt la dispoziția ei restul anului. Le citim ori de câte ori are nevoie să aducă magia Crăciunului înapoi, împreună cu toate amintirile frumoase trăite atunci.
  • Are și CD-urile cu colinde pe raft lângă casetofon. Le poate asculta când dorește.
  • Păstrăm o decorațiune tot restul anului. Anul trecut am păstrat un om de zăpadă pe geam. Ea mi-a spus că îi va aduce aminte vara de iarnă. Mi s-a părut minunată ideea. Și anul aceste o vom aplica.

  • Pornim cu optimism și încredere în viețile noastre cotidiene. Copilul ne va urma exemplul. Cu siguranță zilele sunt încărcate și altfel decât sărbătorile dar sunt totuși atât de frumoase. Ne avem unii pe alții.

Un An Nou minunat să aveți! Să vă fie cald și bine în suflete!

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acord de abonare la Newsletter: În conformitate cu noile reglementări privind Protecția Datelor (GDPR), avem nevoie de acordul tău pentru a îți putea trimite în continuare articole noi și notificări utile.
Primește pe e-mail noutăți
Datele furnizate sunt confidențiale și nu vor fi furnizate către terți. Informații suplimentare vei găsi pe site la Termeni și condiții, în Politica de Confidențialitate, în Protecția datelor personale și în Politica Cookies.