De ce este atât de important ca părinții să își manifeste activ și constant iubirea față de copii?

De ce este atât de important ca părinții să își manifeste activ și constant iubirea față de copii?

Cred că, în ultima vreme, lucrul pe care îl resimt cel mai acut (și îl aud invocat) este lipsa timpului. Toată lumea este pe grabă. Uneori mă întreb cât bine ne face această eră digitală în care informația, bună sau rea, obligațiile de la serviciu și părerile cuiva te ajung oriunde  ai fi, la orice oră via un smart phone care clipește luminos, vibrează sau sună cu insistență. Este greu să ne ferim de stres, de prea multele lucruri de făcut. Tot ceea ce ne lovește pe noi ajunge prin ricoșeu și la cei mici.

Când viața asta agitată și încărcată ne copleșește trebuie să spunem stop, chiar și pentru câteva clipe, să respirăm adânc, să ne privim copilul, să îl luăm în brațe, să îi dăm cel mai convingător pupic și o doza zdravănă de afecțiune.Toate aste manifestări ale iubirii au legătura cu oxitocina, hormonul fericirii.

La nivel comportamental, oxitocina determină reducerea temerilor și creșterea încrederii, iar la mame determină apariția instinctului matern. Aceasta o ajută o mamă să producă lapte, ajută la dilatarea colului înainte de naștere și la contracția mușchilor uterului în timpul nașterii.

Ocitocina este hormonul dragostei și al atașamentului.

Ea ne dă acea stare de beatitudine, de fericire deplină atunci când ne ținem copilul în brațe. Același efect îl are și asupra copiilor, îi face să fie mai fericiți, mai puțin anxioși, mai încrezători și pe termen lung îi ajută să devină adulți care privesc cu optimism viața.

O relație caldă și afectuoasă, jucăușă, în care părintele îi arată copilului cât de mult este iubit, are impact de durată asupra celui mic, pregătindu-i pentru o viață de adult adaptat social, relaxat și optimist. Este un predictor al fericirii viitoare și chiar al sănătății. Copilul este mai încrezător în forțele proprii, mai empatic și are o comunicare mai bună cu părinții și implicit cu cei din jurul lui.

Cum îi arătăm copilului că este iubit? Cum ne manifestăm activ iubirea? Să nu ne fie teamă exprimăm trăirile verbal dar și prin gesturi. O mamă care își exprimă afecțiunea evident are cu siguranță un efect pozitiv. Manifestarea (exteriorizarea) sentimentului de iubire este importantă pentru că ajută la producerea oxitocinei.

Hai să fim copilăroși, să ne manifestăm iubirea în feluri tangibile, pe care copilul să le simtă/audă/vadă. Să facem din asta un obicei zilnic.

Hai să:

  • Îl ținem în brațe cât de mult putem, să îl mângâiem și pupăm cât mai mult,

încă din primele zile de viață. Efectele contactului ”skin to skin” sunt de necontestat.

  • Îl pupăm și să îl îmbrățișam zilnic.

O îmbrățișare strânsa și căldura unui pupic îi pot lumina întreaga zi atunci când îl lăsăm la scoală sau la grădiniță.

  • Ne jucăm mai mult. Joaca este o modalitate excelentă de a ne arăta iubirea.

Un mic dans, un joacă de-a ascunselea sub pătură în care îl cautăm și prindem în brațe strâns pe cel mic, un mic monstru pupăcios, sau stampila cu pupici zgomotoși sunt jocuri ce vor încălzi inimi și aduce mii de zâmbete și chicoteli.

  • Disciplinăm cu iubire. Disciplina trebuie făcută cu respect față de sentimentele celui mic,

oferindu-i o îmbrățișare și asigurându-l de iubirea noastră după o discuție. Afecțiunea și prezența părintelui nu trebuie retrase ca pedeapsă dacă cel mic a avut un comportament nedorit.

  • Îl privim în ochi cu iubire, cu calm, cu acceptare.

Să cautăm mai des în ochii copiilor noștri, să le privim în suflet și să îi lăsăm să privească în al nostru.

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.