Sa redăm copilăriei bucuriile simple

Să redăm copilăriei bucuriile simple

Să redăm copilăriei bucuriile simple

Copiii din ziua de azi au nevoie, mai mult ca niciodată, de simplitate, de naturalețe, de firesc, de întoarcerea la valorile de bază ale vieții: relaționare, calmitate, libertate și sănătate.

Viața noastră e haotică de cele mai multe ori. Cred că e mai greu ca niciodată să fii părinte în ziua de azi. Avem atâtea de făcut, atâta presiune din jur care ne arată că totul poate să fie perfect, că trebuie și le poți face pe toate. Așa ajungem să luptăm pentru a deține controlul timpului, al vieții noastre.

Noi am fost crescuți într-o vreme în care nu era nevoie de tabletă pentru a ține copilul liniștit în restaurant sau în timpul călătoriei cu mașina, când nu existau gustări frumos ambalate cu surprize le pachet și cochete de pește pentru cină. Nu ronțăiam toată ziua gustări în formă de ursuleț și ciocolată Ou cu surprize, pline de E-uri, care nu arată și nici nu miros ca nici una dintre mâncărurile naturale. Fugeam în fața blocului și avem prea puține desene animate la televizor.

Felul în care ne creștem acum copiii are un efect negativ asupra sănătății și psihicului lor. Sunt mai anxioși, mai agitați, mai predispuși la sedentarism și obezitate. Nu mai relaționează suficient, nu se mai joacă liber îndeajuns. Sunt acaparați de televizor și activități planificate.

Dar există căi pentru a evita acest stil de viață. Putem alege conștient să ne simplificăm viața și sarcina ca părinți, să oferim mai mult din ceea ce contează și mai puțin din ceea ce se promovează. E o chestiune de alegeri pe care mulți părinți/familii au început să le facă. Și au remarcat efectul lor benefic. Pot să trăiesc conform unui set de valori pe care le consider esențiale și care îmi ghidează alegerile și felul cum trăiesc: calmitate, recunoștință, timp în familie, sănătate, fără consum excesiv.

  • Aleg să evit agitația, să fiu calmă, să văd partea plină a paharului.

Nu mă las prinsă în vâltoarea lucrurilor de făcut, a task-urilor de bifat. Sunt cea care stabilește ritmul din viața copilului meu. Sunt modelul ei de viață. Și vreau ca ea să aibă o viață lină.

  • Aleg să mă concentrez pe bucuria de-a fi împreună în momentele speciale, nu pe ceea ce primim material atunci.

Nu pun accentul pe darurile la zilele de naștere, de Crăciun și Paște. Vreau să trăim împreună, în primul rând, bucuria de-a fi împreună a sărbătorii, semnificația ei reală. De ziua ei îi povestesc de ce mă bucur să o am, de Crăciun citim cărți despre bunătate și dăruire.

  • Am grijă să existe suficient timp petrecut în familie.

Noi, în jurul mesei, seara, bucurându-ne că suntem împreună, o ieșire seara în parc în loc de-a merge la un loc de joacă, o poveste citită seara și câteva jocuri în loc de o oră petrecută în fața televizorului. Asta întărește legătura dintre noi și crează o bază de stabilitate emoțională pentru copil.

  • Am grijă să petrecem timp în aer liber. 

Atât timp cât vremea ne permite, ieșim zilnic în parc, câteva ore. Nu renunțăm la ieșiri pentru a merge la un loc de joacă sau a sta în fața televizorului. Mișcarea e benefică minții și corpului.

  • Am grijă să mâncăm sănătos (calitativ și cantitativ).

Nu avem gustări de ronțăit oricând în casă sau în mașină. Mesele principale ale zilei se iau stând la masă, gustările la ore fixe și sunt 2 sau 3 la număr. Mâncarea este majoritar pregătită în casă.

  • Încerc să nu mă las dusă de val și să cumpăr lucruri care nu sunt necesare și care doar se vor acumula în casă.

Aleg jucării de calitate, rezistente, care pot fi folosite mai mulți ani și în diverse moduri.

  • Am grijă să fim odihniți.

Orarul de somn este important. El contribuie la a avea un copil calm și sănătos.

În zilele noastre se potrivește perfect zicala americană ”Less is more”: Mai puține posesii și lucruri care ne distrag atenția, mai multă fericire.

21 Februarie 2017

Sursă foto: www.Avopix.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.