Programul de Educație Parentală Cercul Siguranței COSP™
Am creat această pagină, în calitate de Facilitator autorizat COSP™, pentru a vă oferi informații relevante dacă doriți să participați la
Programul de Educație Parentală Cercul Siguranței COSP™ este un program care se adresează părinților și care are la bază peste 60 de ani de cercetări în teoria atașamentului.
COSP™ este un program de educație parentală centrat pe relație © Circle of Security International, Inc.
Cercul Siguranței este o hartă vizuală a atașamentului. „Părintele” teoriei atașamentului, John Bowlby, a spus despre atașament:
„Atașamentele intime față de alte ființe umane sunt centrul în jurul căruia se învârte viața unei persoane, nu numai ca sugar sau copil mic sau școlar, ci de-a lungul adolescenței și în restul anilor de viață, de la maturitatea și până la bătrânețe. Din aceste relații profunde de atașament o persoană își trage putere și bucurie de viață și, prin ceea ce contribuie, dă putere și bucurie celorlalți. Acestea sunt aspecte despre care știința actuală și înțelepciunea tradițională au aceiași opinie. „
(Bowlby, J. (1980) Atașament și pierdere: Volume 1. Atașamentul. Cărți de bază: New York.)
Vă invit să participați la acest program minunat de educație parentală: Cercul Siguranței COSP™, un program creat pentru a ne ajuta să fim părinții de care au nevoie copiii noștri!
Din când în când, toți părinții se simt pierduți sau fără nicio idee despre ceea ce copilul ar putea avea nevoie de la ei.
Imaginați-vă cum s-ar simți dacă ați avea abilitatea să înțelegeți ceea ce v-a cerut copilul vostru cu adevărat. Programul Circle of Security Parenting™ se bazează pe șaizeci de ani de cercetare despre modul în care relațiile sigure părinte-copil pot fi susținute și consolidate.
Acest program vi se adresează dacă:
- Sunteți sau veți fi implicat în creșterea sau educarea unui copil de 0-7 ani ca părinte, bunic, cadru didactic etc.
- Vi se pare că rolul de părinte este provocator/dificil și nu vă regăsiți în imaginea idealizată a părintelui perfect pe care social media o promovează din ce în ce mai mult
- Vă este greu să oferiți confort emotional și liniștire copilul vostru în momentele în care aceste are emoții dificile
- Vă este dificil să vă păstrați calmul atunci când copilul vostru are descărcări emoționale puternice: crize de plans, tantrum, etc.
- Vă îngrijorează multe aspecte ale relației părinte-copil
- Vă temeți că procedați greșit cu copilul vostru
- Nu înțelegeți felul în care copilul vostru se comportă
- Aveți momente în care regretați că nu sunteți un părinte mai bun și doriți să vă îmbunătățiti relația părinte-copil
- Aveți impresia că copilul vostru are comportamente greu de suportat /acceptat
Acest scurt video trece în revistă:
- ✅importanța conectării umane, a legăturii de atașament
- ✅și modul în care Cercul Siguranței îi ajută pe îngrijitori (părinți, bunici, educatori, etc.) să se orienteze către nevoile de atașament ale copiilor.
Beneficiile programului sunt:
Pe parcursul celor 8 întâlniri veți învăța:
- Să înțelegeți lumea emoțională a copilului dumneavoastră învățând să citiți nevoile emoționale ale acestuia și să înțelegeți intențiile reale ale copilului vostru
- Să sprijiniți capacitatea copilului vostru de a gestiona cu succes emoțiile
- Să îmbunătățiți dezvoltarea stimei de sine a copilului vostru
- Să vă onorați și ascultați înțelepciunea înnăscută și dorința de a oferi copilului vostru un mediu în care să se dezvolte armonios
- Veți ști cum să vă gestionați propriile emoții, cât și pe cele ale copilului vostru
- La finalizarea programului, veți putea să vă bucurați de a fi părinți în toate momentele, chiar și în cele dificile, pentru că veți avea o perspectivă schimbată asupra relației părinte-copil.
Cu toții vrem să facem bine. Cum ar fi dacă am pune întrebarea într-un mod diferit? Harta Circle of Security ne ajută să punem întrebarea într-un mod diferit.
Când ne gândim la comportament, ne gândim la consolidarea comportamentului care ne place. S-ar putea să fim tentați să folosim autocolante, recompense dulci sau să facem complimente pentru a convinge copilul să facă cum ne dorim. Când ne gândim la comportamentul care nu ne place, încercăm să găsim modalități de a opri comportamentul. Ne ducem, în mod eronat, către a acționa prin pedepse sau ignorând comportamentul.
Cercul Siguranței ne oferă o modalitate de a gândi diferit referitor la încercarea de a recompensa comportamentul care ne place sau despre încercarea de a scăpa de comportamentul care nu ne place.
Cercul este despre a gândi ”out of the box”. Când începem să folosim Harta Circle of Security, începem să schimbăm lucrurile pe care facem focus. În loc să ne concentrăm asupra comportamentului și să încercăm să ne dăm seama ce să facem cu el, începem să ne concentrăm pe nevoia din cadrul relației părinte-copil, pentru a reuși să dezvoltați o relație armonioasă cu copilul, fapt care îl va securiza emoțional. Deci ne concentrăm asupra comportamentului ca modalitate de comunicare a unei nevoi a copilului.
”Văd de ce au nevoie, folosesc harta, este foarte ușor de înțeles, pot să încep să văd că există un model care apare”.
Când începem să înțelegem comportamentul și începem să vedem nevoia și vedem tiparul de a explora în partea de sus a Cercului, de a reveni în partea de jos. Este un model sigur și previzibil, iar acesta este un lucru bun. Circle of Security ne oferă o modalitate de a vedea lucrurile diferit.
Deoarece atașamentul este atât de intuitiv, programul Circle of Security a făcut înconjurul globului. Programul a fost tradus în 14 limbi diferite și este disponibil în peste 30 de țări, cu peste 25.000 de facilitatori care au fost instruiți în întreaga lume. Iar lucrul interesant este că, pe măsură ce Cercul este folosit în cât mai multe țări, în nucleul nostru, toți avem aceleași nevoi.
A învăța să citești harta este un proces intuitiv și este ușor să te gândești: „Acum înțeleg Cercul Securității.”
Dar la ce servește o foaie de parcurs, când te afli în mijlocul momentelor tensionate cu copilul tău? Cum abordează Circle of Security probleme precum plânsul copiilor, crizele de furie, țipetele, refuzul? Ai nevoie de mult mai mult decât o foaie de parcurs pentru a putea răspunde la acest tip de comportamente dificile.
Mai sunt încă multe etape de învățat și de înțeles. Mă bucur că ați acordat timp pentru această introducere în Programul de Educație Parentală Cercul Siguranței COSP™.
Reprezentarea grafică a Cercului Siguranței (Harta) este o imagine centrală a programului COSP.
Harta este utilizată ca parte a cursurilor pentru părinți, fiind centrată pe a-i ajuta pe aceștia să reflecteze asupra nevoilor de atașament ale copiilor, pentru a promova atașamentul sigur cu un copil.
Iată câteva principii fundamentale care stau la baza modelelor de intervenție în programul Cercul Siguranței:
- 1. Problemele de atașament în copilărie și copilăria timpurie cresc probabilitatea de psihopatologie mai târziu în viață.
- 2. Relațiile de atașament sigure cu îngrijitorii sunt un factor de protecție pentru sugari și preșcolari, punând bazele competenței sociale și promovând funcționarea eficientă a sistemelor de reglare emoțională și de răspuns la stres.
- 3. Calitatea relației de atașament poate fi schimbată.
- 4. Învățarea, inclusiv schimbarea terapeutică, are loc dintr-o relație de bază sigură care are bază o relație de atașament sigur.
- 5. Schimbarea de durată în relația de atașament vine din dezvoltarea capacităților relaționale specifice de către îngrijitori (părinți, bunici, educatori, etc.), mai degrabă decât din învățarea tehnicilor de gestionare a comportamentului.
- 6. Toți părinții își doresc ceea ce este mai bun pentru copiii lor.
Cum se desfășoară Programul de Educație Parentală Cercul Siguranței COSP™?
Cercul Sigurantei este un program care constă într-o serie de 8 întâlniri săptămânale care-i susțin pe părinți să învețe despre cum să se conecteze cu copiii lor, să le înțelegă nevoilea și să-i susțină pentru a se dezvolta armonios.
Așa cum este meționat în video, principiile acestui program de parenting, având la baza teoria atașamentului, ni se aplica tuturor, de-a lungul întregii noastre vieți, din prima clipă și îl putem regăsi în relațiile cu persoanele semnificative pentru noi.
Programul poate fi parcurs individual sau în cuplu sau poate fi susținut pentru grupuri de 3-8 persoane. COSP™ nu este un program de tratament/terapie, ci este un program de educație parentală bazat pe învățare și conștientizare.
COSP™ este un instrument deosebit de valoros oferit părinților pentru a îi ajuta să aibă relații frumoase cu copii lor.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc succes în călătoria voastră pentru a afla mai multe despre Programul de Educație Parentală Cercul Siguranței COSP™!
Pentru mai multe informații și participare la Program mă puteți contacta telefonic sau prin mesaj pe WhatsApp:
Psiholog Luciana Constantinescu Facilitator autorizat COSP™ – Program de Educație Parentală Cercul Siguranței COSP™
+40 727 831 323
Cum se desfășoară cursul?
- Cursul este împărțit în 8 module săptămânale:
Modulul 1: Introducere în Cercul Siguranței:
- Introducere în Cercul Siguranței
- Cum și de ce apare Cercul în viețile copiilor și ale adulților?
Modulul 2: Să învățăm despre nevoile copiilor în timp ce parcurg tot Cercul
- Dezvoltarea capacității de a observa și să face diferența între momentele specifice fiecărei nevoi pe Cerc
- Să reflectăm asupra a cât și cum putem fi alături de copii noștri pe Cercul Siguranței
- Dezvoltarea limbajului necesar pentru a oberva unde apar dificultăți în relația părinte-copil, pentru a susține părinții să înțelegă mai bine unde sunt nevoile copiilor pe Cerc și să știe să interpreteze indiciile copilului
Modulul 3: Să fim alături de copii pe Cercul Siguranței
- Despre constuirea unei fundații emoționale solide pentru copil în cadrul unei relații în care emoțiile sunt împărtășite
- Înțelegerea importanței gestionării emoțiilor de către copil, fapt care are loc în relația părinte-copil fiind esențială pentru dezvoltarea unui atașament sigur.
- Copiii, de la naștere, au nevoie să fie în relație și vor învăța să își organizeze singuri emoțiile, prin susținerea emoțională empatică, zi de zi.
- Veți învață despre gestionarea propriilor stări emoționale nepăcute și pe cele ale copiilor.
Modulul 4: Să fim alături de bebeluși pe Cercul Siguranței
- Despre necesitatea bebelușilor de a fi în relație
- Cum răspundem adecvat nevoilor bebelușului
- Despre înțelegerea eronată a conceptului de ”copil dificil”
- Înțelegera ciclurilor Plecare-Revenire și Mă simt bine – Nu mă simt bine și prezența acestora într-o relație de atașament sigur părinte-copil
- Discuție despre reglarea emoțională a bebelușilor alături de părinte
Modulul 5: Calea spre siguranță
- Siguranța poate fi obținută prin parcurgerea unor pași esențiali.
- Se face trecerea de la privirea asupra copilului din prisma nevoilor legate de atașament către observarea cu empatie a propriei persoane și explorarea propriilor dificulăți și vulnerabilități
- Găsirea unor noi modalități de a fi alături de copiii lor, observându-se pe sine atunci când le este dificil prin auto-reflecție.
Modulul 6: Să ne înțelegem dificultățile
- Conștientizarea rolului părintelui de a fi “MÂINI” pe CERC (mai MARI , mai PUTERNICI, mai ÎNȚELEPȚI și mai BLÂNZI) prin a înțelege modul în care ostilitatea, răutatea, slăbiciunea sau absența părinților pot provoca copiilor frică
- Să realizăm că niciodată nu e prea târziu schimbare venind prin auto-reflecție, prin explorarea propiilor trăiri și a copilăriei proprii.
Modulul 7: Ruperea relațiilor și repararea lor
- Aflarea de soluții pentru cum putem proceda atunci când copilul are un comportament problematic
- Găsirea unui fel de a fi prin cultivarea empatiei, astfel încât să observi nevoia reală care se află în spatele manifestării unui comportament problematic al copilului și prin reparearea relației de către părinte
Modulul 8: Să recapitulăm și să sărbătorim
- Recapitulare
- Sesiune de întrebări și răspunsuri
- Concluzii
Detalii despre program:
- Durată modul: 1,5-2 ore
- Dată de începere: 11 Octombrie 2023 & 12 Octombrie 2023
- Interval orar:
- 18.30 – 20.30 (Grup prezență în cabinet)
- sau 18.30 – 20.30 (Grup ONLINE)
- Frecvență: săptămânal, în fiecare sâmbătă
- Număr de participanți per grupă: 3-8 persoane
- Locație:
- ONLINE, platforma Zoom
- sau FIZIC, în sediul Cabinetului Individual de Psihologie
- Preț curs: 750 Ron.
- Se va achita un avans de de 150 Ron, până în data de 20.09.2022, pentru rezervarea locului, iar de 600 Ron după primul modul.