Terapie EMDR = Terapie de Desensibilizare și Reprocesare prin Mișcări Oculare
Terapia EMDR poate fi utilizată ca terapie de sine stătătoare sau ca parte a unei abordări psihoterapeutice mai ample. Construirea unei bune relații terapeutice între client și terapeut este importantă pentru vindecarea traumei.
EMDR se concentrează asupra amintirilor experiențelor traumatice care au contribuit la apariția patologiei sau a suferinței clientului. Amintirile traumatice sunt tratate terapeutic pentru a susține clientul să vindece simptomele și suferința emoțională.
Un terapeut EMDR folosește o abordare colaborativă pentru a susține clientul să identifice și să lucreze cu trauma/traumele din istoricul de viață personal.
După evaluare, procesarea amintirilor are loc cu stimulare bilaterală sub formă de mișcări ale ochilor, stimulare tactilă bilaterală, tapotări, stimulare auditivă sau o combinație a celor de mai sus.
Terapeutul EMDR va explica procesul și va răspunde tuturor întrebările clientului.
Principiul de bază în EMDR este stimularea alternativă a celor două emisfere cerebrale: stângă și dreaptă.
Fiecare individ reactionează diferit la terapia EMDR. O ședintă tipică de terapie EMDR poate dura între 50-90 de minute.
Experiențele care generează o stare de stres pot avea efecte diferite asupra memoriei față de evenimentele care nu sunt traumatice. Situațiile stresante pot duce la o tulburare psihologică dacă sunt repetate.
Traumele și pierderile nerezolvate (cauzate de experiențele dificile din punct de vedere emoțional, repetate în copilărie repetate) pot inhiba procesarea normală a amintirilor.
La baza patologiei stau amintiri neprocesate și stocate în mod disfuncțional. Prin urmare, procesarea acestora poate conduce la reducerea sau eliminarea simptomatologiei care îi provoacă suferință clientului.
Terapia EMDR susține procesul de dezvoltare personală a clientului și îi crește reziliența având efect asupra stocării eronate a aminirilor traumatice.
Efectul terapiei EMDR este acela a reduce încărcătura emoțională a amintirii traumatizante.
În prezent, clientul nu va mai reacționa la stimuli ca si cum ”ar retăi” trauma în trecut, ci în mod adaptativ, în concordanță cu realitatea de ACUM și de AICI.
Procesarea EMDR a amintirilor traumatice are ca rezultate desensibilizarea și schimbarea perspectivei la nivel cognitiv.
Clientul va putea să adopte o perspectivă obiectivă față de amintirile traumatice, să-și modifice evaluările cognitive despre sine, să simtă emoții adecvate legate de evenimentul original vizat și, de asemenea, să elimine senzațiile fizice perturbatoare.
Terapeut EMDR Luciana Constantinescu
Date de contact:
Cabinet individual de psihologie – Psiholog Luciana Constantinescu;
Telefon: +40 727 831 323;
E-mail: acasa@sapteanideacasa.ro;